Linjärt eller icke-linjärt?

Det är några dagar kvar till midsommar och artikeluppdateringarna är helt färdigställda. Eventuella fel beträffande vilken version av listade program som är den senaste har nu åtgärdats. Jag försöker vara så noggrann som möjligt med att göra datum för uppdaterandet av artikeln gällande så att i de fall jag missar uppdateringar inte behöver anklagas för faktafel.

Men just nu, om ingen tillverkare fått för sig att släppa en ny version under den senaste veckan, så bör allting vara helt korrekt. Inte lätt att hålla allting up-to-date i en ständigt växande värld av produkter!

Musikprogram.com riktar sig alltjämt huvudsakligen mot nybörjare eller oerfarna. Med det menas inte nödvändigtvis oerfarna musiker eller kompositörer (eller annan musikidkare av valfri benämning), men de som är oerfarna när det gäller att arbeta digitalt med musik. Mycket av det arbete man sedan ofta gör i exempelvis ett sequencerprogram går jag därför inte in på i artiklarna. Det finns också ett överväldigande fokus på program med tidslinje – alltså som behandlar tiden som “linjär”. Det är lätt att tänka på musik på det sättet – som en resa från A till B – men det finns otaliga program som behandlar musiken på ett annat sätt och där kompositionsprocessen således blir helt annorlunda. Man kan tänka enheter av ljud som små objekt som interagerar med varandra genom signaler. Man kan definiera en process, kanske med hjälp av en algoritm, som startar och avslutas med hjälp av en annan algoritm.

Kategorierna av program här på sidan är som de är av skälet att det ska kännas greppbart för så många som möjligt, och inte bara förvirrande. Det är min ständiga förhoppning att sidan ska kunna bidra till att fler ger sig på att skriva egen musik digitalt. Det krävs inte så otroligt mycket! Vare sig pengar eller enorma mängder energi.

Hoppas alla ni läsare får en härlig sommar!