Om Composer Cloud

Gradvis tycks all mjukvara bli molnbaserad, och givetvis är musikprogrammen inget undantag. Det blir ovanligare och ovanligare att tillvägagångssättet är att köpa hem ett paket och installera programmet från en DVD. Det har även börjat gälla samplebiblioteken. Den insatte har väl insett att detta inte är nyheter längre men trots denna fördröjning når jag förhoppningsvis ut till åtminstone några oinvigda med mitt tips om EastWest:s Composer Cloud.

Namnet för tankarna till Adobes Creative Cloud, och de har den gemensamma trevliga egenheten att man får “mer för mindre”. Åtminstone tenderar det ju kännas så när man betalar 26,99 EURO i månaden för fri tillgång till sju av EastWest:s prisbelönade (och mycket bra) instrument (de refererar i regel till sina instrumentbibliotek som, kort och gott, “instrument”, även om vart och ett innehåller samples av många riktiga instrument).

Är du student (håll i dig nu), så betalar du 12,99 EURO. Det innebär i praktiken att du i minst två år betalar lika mycket för sju instrument som ett enstaka hade kostat dig för ett par år sedan. Då ska det alltså gå fjorton år innan du har betalat liknande summor som vart och ett av instrumenten kostat separat. Vid det laget, år 2029 om du drar igång prenumerationen i år, lär ganska så mycket ha hänt i samplevärlden.