Kombinera studier och egen komposition

Det är inte helt lätt att komma igång med den sortens komposition jag skulle vilja bli bättre på – MIDI-komposition. I synnerhet inte när man samtidigt studerar på heltid (även om det är musik man läser). Som ni märker har jag lagt ner ganska mycket energi på att lyfta fram samplebiblioteken och varför man som musiker idag kan ha så stor nytta av dem.

Men det handlar förstås inte bara om att skaffa dyra samples. Vill du göra ett övertygande orkesterarrangemang via MIDI finns det många saker man måste tänka på. Hur fungerar instrumenten, egentligen? Kommer det att låta realistiskt om jag spelar fiolens upprepade noter med tre anslag på keyboarden? Troligen inte, eftersom en violinist hade spelat samma toner med bågen åt olika håll för varje ny ton, så att klangfärgen inte blir densamma för varje ton. Hur åtgärdar man det? Man lär känna teknikerna, sin sequencer och sitt bibliotek väl.

Jag har försökt komma igång med att arrangera med Miroslav Philharmonik, men stötte på problem direkt när jag kom till de där upprepade noterna jag ville skriva in. Därefter har läsningen och planerandet av diverse muntliga presentationer tagit över. Ack och ve, om man bara kunde få komponera hela tiden!